BLOG 3: Varianter Jeanette: een isolement vol eenzaamheid

Varianter Jeanette blogt elke week over haar ervaringen binnen het speciale corona-thuiszorgteam van Fundis.

Het team in de strijd tegen corona groeit

Het speciale coronateam groeit flink. Collega’s uit het hele werkgebied doen hun intrede. De cliëntzorg wordt aangepast in tijd want standaard ben je toch wel snel een uur bezig per zorgvrager. De zorg is ook anders. Het gaat nu niet meer om een elastische kous of ondersteuning bij de adl. Wanneer er corona wordt vastgesteld ben je én ziek én raak je in isolement. Cliënten ervaren het als een hele eenzame tijd. Het gaat er dan niet alleen om dat je goed wordt verzorgd maar dat er ook andere dingen voor je worden gedaan. Dat gaat van persoonlijke zorg tot de post halen, een wasje in de machine doen en een praatje maken om het isolement tegen te gaan.

Lees verder onder de foto.

Ik kom in alle uithoeken van het werkgebied van VariantZorg

Het werkgebied bestrijkt een groot oppervlak, collega's van het coronateam komen uit het hele werkgebied. Het gebeurt dus zomaar dat je in Zoetermeer woont en in Gouda start met je route en eindigt in Lekkerkerk. In dit werkgebied heb je allerlei ‘uithoeken’. Lekkerkerk is voor mij niet om de hoek maar de prachtige omgeving, dwars door de polders, maakt veel goed. Gelukkig kan ik daar de schoonheid van inzien. Ik kom op mooie plekjes.

Cliënten gaan terug naar de reguliere teams wanneer ze 24 uur klachtenvrij zijn. Nu rijst de vraag of dat toch niet te snel is. Het RIVM zegt 24 uur maar de WHO houdt het op twee weken. Nou is twee weken best lang maar we vinden eigenlijk allemaal dat 24 uur ook weer te kort is. Cliënten komen, vertrekken weer en komen dan toch weer terug. Omdat er niet altijd getest wordt is het soms tasten in het duister. Inmiddels is er gekozen voor 48 uur klachtenvrij, voordat de cliënt terug mag naar de zorg van het reguliere team.

Het zorgen voor corona-patiënten vergt een hoop energie

Wat mij het meest raakt is dat een cliënt in één dag zó ziek kan worden. En ik kan er vaak niets aan veranderen. Ik kan er alleen maar zijn, proberen de moed erin te houden en mee te leven. Dat vergt een hoop energie. Uiteindelijk zijn sommigen zo ziek dat opname de enige oplossing is. Wat het dan wel weer goed maakt is dat ik met de cliënten heb afgesproken dat ik mijn glimlach kom laten zien als dit achter de rug is, zonder alle toeters en bellen. Dit geeft mij de energie om door te gaan. Hoe ziek ze ook zijn, er is dankbaarheid dat we langskomen en voor ze willen zorgen.

Ondertussen zijn er ook Covid Opvang Centra geopend in Zoetermeer en Bergambacht. Daar zouden we vanuit de wijk ook kunnen bijspringen, dat is voor iedereen een win-winsituatie. Soms zijn er nu in de wijk te weinig aanmeldingen van cliënten en omdat je niet zomaar de wijk weer in kan is het fijn dat de centra er zijn en we elkaar zo kunnen helpen.

Op jacht naar saturatiemeters

Saturatiemeters, waarmee je het zuurstof in het bloed meet, zijn nu een handig hulpmiddel. Maar die worden - net als toiletpapier - gehamsterd en zijn nergens meer te krijgen. Ik probeerde het bij een hulpmiddelenleverancier, maar het zijn best prijzige meters. Ik heb wat lijntjes uit staan maar het is helaas nog niet gelukt. Ik kreeg via Fundis het bericht dat hieraan gewerkt gaat worden. Top geregeld; dat is nou een voordeel van werken bij een grote organisatie. Ergens is er iemand die het oppakt en het regelt. Een saturatiemeter is nu net zo essentieel als een thermometer.

Tot volgende week.

Bekijk ons op Instagram

VariantZorg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.