Varianter Anita: 'Laat mij gewoon lekker zorgen'

Categorieën: Nieuws, Varianters

De komende periode interviewen we Varianters die al ruim 10 jaar, vanaf de start van VariantZorg, bij ons werken. Dit keer Varianter Anita Kastelein (50) uit Zegveld: verzorgende in de wijk, boerin en moeder van 5 kinderen.

‘Laat mij maar lekker met rust, dan hou ik mij bezig met zorg bieden en verder wil ik eigenlijk zo min mogelijk met jullie te maken hebben’, aldus Varianter Anita Kastelein. Da’s duidelijke taal. En blijkbaar doen we dat als VariantZorg goed want Anita werkt al vanaf de start, nu ruim tien jaar, bij VariantZorg. ‘En naar volle tevredenheid.’ 

We horen het vaker bij VariantZorg. We moeten gewoon zorgen dat alles netjes geregeld is voor onze zorgcollega’s. Dan zijn de Varianters gewoon blij dat ze kunnen doen waarvoor ze de zorg ingegaan zijn: zorgen. Anita: ‘Ja, ik vind het wel hartstikke leuk hoor dat jullie veel organiseren voor de collega’s, zoals een jaarlijks feest en af en toe een high tea. Voor mij hoeft het niet maar ik vind het wel super dat jullie er alles aan doen om die verbondenheid onderling te creëren.’ 

Actie in de taxi
Anita wist van jongs af aan dat ze de zorg in wilde. ‘Dat verzorgende zit er nou eenmaal in, net zoals bij mijn moeder en zus’. Na haar opleiding begon ze als 18-jarige in de wijkzorg. ‘Daar viel ook gezinsverzorging onder en dat vond ik toen het leukste om te doen. Je kwam bij gezinnen thuis waar extra hulp nodig was, bijvoorbeeld na een keizersnede bij de moeder, een hernia of na bijvoorbeeld een ongeluk van een van de ouders, waardoor extra hulp nodig was. Lekker afwisselend, lekker veel ‘actie in de taxi’.’ 

Goed te combineren met zorg voor kleine kinderen
Anita kijkt na al die jaren nergens meer van op. Ze zorgt op kunde en ervaring en heeft alle casussen al wel eens voorbij zien komen. Na de geboorte van haar eerste kind, 23 jaar geleden, begon Anita bij Vierstroom Zorg Thuis. Ze werd in 2012 ‘overgenomen’ door het toen nieuwe VariantZorg, de flexorganisatie binnen Fundis. ‘Ik had kleine kinderen en kon daardoor niet heel veel werken. Bij VariantZorg was dat geen probleem en kon ik lekker blijven zorgen op de dagen dat ik beschikbaar was.’ Het nadeel vond ze vroeger de gebroken diensten, waardoor je eigenlijk de hele dag met werk bezig was. ‘Gelukkig komt dat nu minder voor en heb je ook in de wijk langere diensten. Ik werk nu voor twee teams, in Woerden en soms nog in Bodegraven.’

‘Ik mag van mijn man nóóit stoppen met werken!’
Na al die jaren krijgt Anita nog steeds veel energie van het werk. Het is goed te combineren met de boerderij van haar man, het runnen van een vakantiehuisje op het terrein, een winkel aan de weg, de zorg voor vijf kinderen, mantelzorgtaken voor (schoon)ouders en een rijk sociaal leven. ‘Mijn – schat van een – man heeft mij altijd aangemoedigd te blijven werken. Hij ziet de lichtjes in mijn ogen als ik terugkom van het zorgen. Het geeft zoveel voldoening en je maakt echt het verschil. Je bezorgt de mensen een fijne oude dag in hun eigen huis.’

Geen eenzame kerst
Anita heeft genoeg meegemaakt in de zorg. Zoals die ene keer op eerste kerstdag. ‘Een cliënt was zelf onder de douche gestapt – wat helemaal niet mag, maar goed – en had zichzelf met pijn en moeite aangekleed zodat er – toen ik arriveerde – meer tijd was voor een sociaal moment. Ze had als verrassing een ontbijt voor ons gemaakt. Als waardering voor mijn zorg en zodat ze niet compleet alleen was met kerst. Dat vond ik toch wel heel bijzonder. En in Benschop woonde een cliënt op een boerderij. Omdat de voordeur kapot was moest ik achterom, dwars door de stal en tussen de koeien door, naar binnen. Er werd op dat moment net een kalfje geboren. En dat maakt de thuiszorg zo leuk; er is altijd gespreksstof, er is genoeg te zien, je komt bij de mensen in hun eigen omgeving zorg verlenen.’

Tip van Anita om meer zorgcollega’s te behouden:
Hoewel ze zeer tevreden is bij VariantZorg, heeft ze nog wel een tip voor ons. ‘Zorg er nou voor dat ik met bijvoorbeeld een korte cursus iets meer handelingen mag doen in de wijk. Ik wil geen jaren meer naar school maar een e-learning zodat ik net iets meer mag, zou heel fijn zijn.’

Reageer

Publicatie datum
23-11-2022 15:32
Deel dit artikel
VariantZorg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.