‘Het werk is dankbaar en biedt voldoening’

Categorieën: Nieuws, Varianters

De komende periode interviewen we Varianters die al ruim 10 jaar, vanaf de start van VariantZorg, bij ons werken. Dit keer Varianter Lenie Marienus uit Zoetermeer, die al 41 jaar in de zorg werkt en net oma is geworden van een prachtige kleindochter.

‘Het was december 1986 en bijna Sinterklaas. Ik zou voor Piet spelen in het verzorgingstehuis, compleet met schmink en een mooi pietenpak. We lopen de dagzaal binnen en ik zet mijn zwaarste stem op. De mensen kijken op en ineens hoor ik een bewoner roepen: ‘O kijk, daar is zuster Lenie’. Ze hadden het gelijk door, haha.’

In de 41 jaar in de zorg heeft Lenie al het nodige meegemaakt. Leuke herinneringen zoals bovenstaande anekdote, maar natuurlijk ook de minder plezierige. ‘We doen hetzelfde werk met veel minder collega’s’, vertelt ze. ‘Bovendien zijn er specifieke taken verdwenen. Al zijn die soms weer een beetje terug en opgenomen in bijvoorbeeld de functie welzijnsmedewerker. Een pluspunt is wel dat er nu tilliften en andere hulpmiddelen zijn. Ook de komst van kleinschalig wonen-locaties is een positieve verandering.’ 

‘Waardering en veel vrijheid is belangrijk’
Lenie begon in 1981 met de opleiding tot ziekenverzorgende. ‘Door omstandigheden maakte ik deze opleiding niet af. Ik startte als verpleeghulp in diverse zorginstellingen. Eerst als vaste kracht maar al snel als flexwerker. Na enkele verhuizingen kwam ik 1992 in Zoetermeer terecht. Ik werkte vanaf 2003 bij Pluszorg en sinds 2012 bij VariantZorg.’ Ze zorgt nog steeds met veel plezier: ‘Ik heb het erg naar mijn zin. Werken voor VariantZorg is fijn door de flexibiliteit en je eigen inbreng in de tijden en dagen. Ook de keuze in welke huizen je wil werken geeft voldoening. Verder krijg je vanuit VariantZorg veel waardering en kun je altijd met je vragen terecht. Door de keuze in eigen tijd en dagen kan ik de werkdagen combineren met de vrije dagen van mijn partner.’

Weblog met reisverhalen
Lenie is getrouwd, heeft twee dochters en is nét oma geworden van een prachtige kleindochter. ‘Ik ga één dag in de week oppassen. Ik fiets, reis en puzzel veel en ben graag creatief bezig met mijn twee dochters. Ik zing in twee koren. Verder hou ik een eigen weblog bij met reisverhalen en van de leuke dingen die ik meemaak. Buiten werk om is het dus al druk zat. Ik ben daarom blij dat ik mijn werkuren flexibel kan indelen.’ 

Lenie’s gouden tip om in de zorg te gaan werken?

‘Dat heeft alles met je gevoel te maken. Blijf positief en heb plezier in je werk. Het werk geeft veel voldoening en het is dankbaar werk. Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor je medemens.’
 

Reageer

Publicatie datum
21-12-2022 15:23
Deel dit artikel