Astrid Fens: ‘Thuiszorg vind ik de prettigste manier van zorg verlenen’

Categorieën: Varianters

Stel jezelf eens voor!

‘Ik ben Astrid Fens en al sinds de start van VariantZorg werkzaam als verzorgende 3IG in de thuiszorg. Met name in de wijk Rokkeveen Watertoren in Zoetermeer. Ik zet mij ook nog vaak op beschikbaar voor de andere wijken in Zoetermeer om flexibel en goed inzetbaar te blijven.’

Hoe begint je werkdag?

‘Een werkdag is meestal een ochtenddienst van 07.30 uur tot ongeveer 12.30 uur. Ik probeer eens per week een avonddienst te draaien, meestal van 17.30 uur tot 23.00 uur. Voordat mijn dienst begint leg ik contact met mijn collega's in de desbetreffende wijk. Meestal gaat dat in Nedab – de afgeschermde communicatiesite van Vierstroom. Daarin kan ik alle dossiers met bijzonderheden en cliëntagenda’s vinden. Voor aanvang van mijn dienst lees ik die alvast. Soms is het ook nodig om een sleutel op te halen bij het wijkteam. Ik vind het sowieso prettig om langs te gaan bij de wijkteams. Ik probeer dat regelmatig te doen zodat ze ook weten wie ik ben. Wij ‘Varianters’ zijn tenslotte met zo'n grote groep!’

En hoe verloopt je dag verder?

‘Mijn werkzaamheden zijn heel gevarieerd, ook het aantal cliënten dat ik bezoek. Bij de eerste cliënten ligt meestal de nadruk op het opstarten van de dag. Medicatie aanreiken, insulinegebruik begeleiden of overnemen, soms het maken van een ontbijt, assisteren bij de douchebeurt. Het aandoen van steunkousen is denk ik de meest voorkomende actie. Steeds vaker zien we ook cliënten met (beginnende) dementie, die wat meer sturing nodig hebben. Later op de ochtend is vaak tijd ingepland voor cliënten die wondzorg nodig hebben.’

Waarom heb je gekozen voor de thuiszorg?

‘Thuiszorg vind ik de prettigste manier van zorg verlenen. Je hebt eerder echt contact, omdat je letterlijk de wereld van de zorgvrager binnenstapt. Er wordt veel meer een beroep gedaan op je inlevingsvermogen. De cliënt houdt meer de regie, daardoor is de verhouding vind ik ‘normaler’. Ik zag vaak genoeg in verpleeghuizen dat de medewerkers het verpleeghuis meer zien als een werkplek en behandelplek en minder als de woonplek van de mensen. Bovendien is het ook best leuk om alleen op stap te zijn. Je leert veel zelf oplossen, natuurlijk ook samen met de cliënt. Ik leer nog steeds heel veel van cliënten. Ze hebben hun ziekte of andere problemen vaak al heel lang en hebben daardoor ook kennis en deskundigheid ontwikkeld.’

Waarom koos je voor VariantZorg?

‘Ik vind het fijn dat je bij VariantZorg zelf kunt beslissen wanneer je wilt werken. Je kunt zelf bepalen wanneer je je beschikbaar zet en dat gaat heel handig via een website. Ook merk ik dat de teams best blij met ons zijn. Het contact met de managers van VariantZorg vind ik ook erg fijn. Je krijgt snel antwoord op vragen. Ander groot voordeel vind ik dat we niet zoveel administratieve taken hebben als de vaste teamleden in de wijkteams. Je bent wel verantwoordelijk voor goede rapportage en registratie van werkzaamheden natuurlijk.’

Zijn er ook nadelen?

‘Een nadeel kan zijn dat je wat meer afstand hebt naar de teams, maar dat voorkom ik door regelmatig langs te gaan.’

Waarom ben je de zorg ingegaan?

‘Zorgen: is dat nu een roeping of een talent? Soms weet ik dat niet precies. Ik vind vooral het contact met mensen prettig. Ook is het fijn om echt praktisch iets voor mensen te kunnen doen, zodat ze zich beter voelen. Maar ook het maken van een praatje, stukje ondersteuning en belangstelling, zodat mensen weer verder kunnen met de dag.’

Wel eens bijzondere dingen meegemaakt?

‘Ik heb best veel speciale dingen meegemaakt, maar heel bijzonder vond ik het dat een cliënt bij de finish stond van mijn allereerste hardloopwedstrijd van 10 km. Een meneer met een dwarslaesie in een elektrische rolstoel voor wie het denk ik best confronterend was om al die rennende mensen te zien.’

Goed idee, Dag van de Thuiszorg?

‘Leuk hoor, Dag van de Thuiszorg. Ik hoop dat er zo meer aandacht voor komt. We hebben namelijk meer jonge verzorgenden/verpleegkundigen nodig, nu en in de toekomst.’

Reageer

Auteur
Jolanda van den Berg
Publicatie datum
16-12-2019 13:48
Deel dit artikel
VariantZorg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.