'Ik was als tiener al mantelzorger voor mijn oma'

Categorieën: Varianters

Zorgprofessionals worden ‘toppers’, ‘helden’ en ‘redders in nood’ genoemd die ‘topprestaties’ leveren. Zeker in de afgelopen twee jaar is er veel op hun schouders terecht gekomen, nog meer dan anders. Voorop staat dat het gewoon mensen zijn, net als jij en ik, met een privéleven en voorkeuren en een grens aan wat er mogelijk is op werkgebied. Is zorg te vergelijken met topsport, zowel op fysiek als mentaal gebied? Hoe ervaren ze hun werk in de zorg, hoe is het om te zorgen tijdens een pandemie, is er waardering genoeg en hoe houden ze zich fit?

Naam: Megan Dorstijn
Leeftijd: 23 jaar
Woont in: Zoetermeer
Woont: bij haar ouders
En heeft: een kat, Freek
Type: altijd zorgen voor anderen, rustig maar weet goed wat ze wil, verbaal sterk
Hobby’s: diamond painting, series kijken, zwemmen en gamen
In de zorg sinds: 2018, nog bezig met hbo verpleegkunde
Bij VariantZorg sinds: 2021

'Injecteren geweldig om te doen'

‘Het verpleegkundige vak is het mooiste dat er is. Juist in de ouderenzorg ontwikkelde ik mijn verpleegtechnische handelingen, omdat je met verschillende ziektebeelden en gedrag te maken krijgt. Met name het injecteren vind ik geweldig om te doen. Ook werken op een pg-afdeling vind ik een uitdaging.’ Het is duidelijk, student hbo-verpleegkunde Megan uit Zoetermeer heeft écht het juiste beroep gekozen. ‘Het zorgzame zat er altijd al in. Ik was als tiener al mantelzorger voor mijn oma.’

Ze liep de afgelopen jaren stages in de thuiszorg, het ziekenhuis en in een verpleeghuis. ‘Ik kan oprecht zeggen dat ik de ouderenzorg, zowel intra- als extramuraal, het mooiste vind. Ik kreeg goede begeleiding, kon het vak echt goed in de praktijk leren en het zorgen maakt mij simpelweg gewoon heel blij. Het is toch mooi wanneer je binnenstapt en iemands dag een beetje beter kan maken. Vandaar dat ik een minor ouderenzorg volg.’ 

Naast de verpleegtechnische handelingen, vindt Megan ook het persoonlijke contact heel belangrijk. ‘Eén cliënt is mij echt bijgebleven. Ik moest hem regelmatig injecteren. Soms bleef ik iets langer hangen omdat hij zulke mooie verhalen vertelde en hij vroeg ook veel aan mij. We hadden echt een speciale band. Het is mooi dat je dat met iemand kan opbouwen. Toen mijn stage voorbij was kreeg ik nog een mooi cadeautje van hem. Ik ben erg benieuwd hoe het nu met hem gaat.’

 

'Op zoek naar balans'

Zorg is zeker topsport, vindt Megan. ‘Hoe vaak wij in de zorg moeten tillen bijvoorbeeld is onvoorstelbaar. Ik probeer wel te letten op mijn houding en op het ergonomisch werken, maar ik ben echt nog aan het zoeken naar een balans. Dat ik twee jaar geleden corona kreeg, hielp ook zeker niet mee.’ Gelukkig kwam ze er vrij snel weer bovenop en voelde het aan als een heftige griep. ‘Daar heb ik geluk mee gehad. Tijdens mijn stage in het ziekenhuis zag ik van dichtbij wat corona kan doen. Ik vond het fijn om mijn collega’s, die veelal op hun tandvlees liepen omdat ook de reguliere zorg doorging, te helpen.’ 

Echt het verschil maken

Het was een onzekere tijd in het ziekenhuis. Dan weer opschalen, vervolgens weer afschalen… Megan: ‘Mentaal doet dat ook wel wat met je. In die zin is zorgen ook zeker topsport. Je hebt te maken met zoveel verschillende mensen, ziektebeelden en gedrag. Je moet altijd alert zijn. Ook in mijn rol als stagiair kon ik in het ziekenhuis echt het verschil maken door steun te bieden waar ik maar kon.’ 

Lees verder onder foto.

Diamond painting en gamen

Gelukkig is Megan een kei in ontspannen. ‘Ik zoek bewust afleiding van de hectiek op het werk. Series kijken, gamen en mijn nieuwe hobby: diamond painting, het plaatsen van geslepen steentjes of diamantjes op nummer op canvas. Even de zinnen verzetten zodat ik er de volgende dag weer keihard tegenaan kan gaan op het werk. Daarbij helpt het dat je goed contact hebt met je collega’s en alles kunt bespreken. Het loslaten van heftige gebeurtenissen is heel belangrijk.’

Honderden kinderen leren zwemmen

‘Tijdens mijn stage in het verpleeghuis hoorde ik al van VariantZorg en ik dacht vorig jaar, laten we het gewoon eens proberen! In de zomervakantie kan ik werkervaring opdoen én werken wanneer het mij uitkomt. Ik vind het fijn om mijn eigen planning te maken. Naast mijn werk bij VariantZorg ben ik ook al zeven jaar zweminstructeur. Inmiddels heb ik honderden kinderen zwemles gegeven. Ik vind zwemles heel erg belangrijk, zeker in een waterrijk land als Nederland. Het is de ideale combi: ik hou van zwemmen én van kinderen. Bijna nét zoveel als van het verpleegkundige vak.’ 

Tekst & concept: Jolanda van den Berg-Raaphorst

Foto's: Janneke Borgdorff
 

Reageer

Publicatie datum
7-7-2022 10:19
Deel dit artikel
VariantZorg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.