'De vrijheid als zzp’er in de zorg is onbetaalbaar’

Categorieën: Verhalen van zzp'ers

‘Waardering voor zzp’ers binnen de teams, korte lijnen en een fijne applicatie om je zorguren te declareren.’ Paul Schalbroeck (64) heeft het goed voor elkaar als zzp’er in de ouderenzorg. Hij heeft zijn eigen pgb-cliënten en pakt veel diensten op voor Vierstroom Zorg Thuis via het zzp-platform van VariantZorg. Het werkgebied omvat een groot deel van Zuid-Holland.

Word net als Paul zzp'er via VariantZorg

Paul werkt al sinds 1983 in de zorg als verzorgende 3IG. Hij was in 2010 één van de eerste in Zuid-Holland die ervoor koos om als zzp’er verder te gaan. ‘De voordelen zijn bekend; het werk is afwisselend, ik kan werken waar en wanneer ik wil en dus ook op vakantie wanneer het mij uitkomt. In het hoogseizoen – als het vaste personeel in de thuiszorg op vakantie is – wil ik graag veel werken en dan zijn er ook volop diensten. Laat mij maar lekker in het voor- of naseizoen op vakantie gaan. Mijn kinderen zijn al de deur uit, dus daar hoef ik geen rekening meer mee te houden.’

‘Prettig werken als visie over zorg overeenkomt’

‘Heel rijk word je natuurlijk niet van werken in de zorg, maar de vrijheid die ik heb is onbetaalbaar. Ik kies mijn eigen pgb-cliënten uit en kan daarnaast diensten oppakken van zorgorganisatie Vierstroom Zorg Thuis als er tekorten zijn binnen de vaste teams. Dit doe ik sinds dit jaar via het zzp-platform van VariantZorg. Omdat VariantZorg een zusterorganisatie is van Vierstroom Zorg Thuis, zit er geen bemiddelaar tussen en dat scheelt in de kosten. Mijn visie op zorg en die van beide organisaties komen overeen en dat is heel prettig werken.’ 

Lees verder onder de foto.

Familiebanden

‘Ik werk zelf graag in de dorpen, nu veel in Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Gouderak. Heerlijk, dat ‘ons kent ons’ én ook heel fijn: geen parkeerkosten die je vervolgens weer moet declareren. Vaak kennen cliënten elkaar ook, of zijn zelfs familie van elkaar. Ik heb ook wel eens dat familie van cliënten mij na een aantal jaren terugvraagt om een ander familielid te verzorgen. Dat vind ik heel bijzonder.’

Marathon van Rotterdam

Paul woont zelf in Zoetermeer met zijn vrouw en ze hebben drie volwassen kinderen. Het is een sportief gezin, Paul heeft dit jaar de marathon van Rotterdam gelopen met één van zijn zoons en is ook regelmatig in de gym te vinden. ‘Een mooie manier om fit te blijven en het werk van mij af te zetten. In de beginperiode van mijn zzp-bestaan kon ik nog wel eens doorschieten in het werken – dat herkennen vast meer mensen met een eigen bedrijf. Je wil de cliënten goed leren kennen en veel uren draaien. Ik heb nu na zoveel jaar veel meer een balans gevonden, dat is fijner werken.’

‘Je bepaalt zelf hoe leuk het zorgmoment wordt’

Nadelen zijn er ook. Paul mist nog wel eens de collega’s. ‘Werken in de thuiszorg is natuurlijk vrij solistisch. Ik mis wel af en toe een vast team: even lachen met elkaar, de uitjes. Als zzp’er word je daar vrijwel nooit voor uitgenodigd. Gelukkig lach ik wat af met mijn cliënten. Die zijn overal hetzelfde. Je bepaalt zelf hoe leuk het zorgmoment wordt. Bij een nieuwe cliënt probeer ik er zo snel mogelijk achter te komen wat zijn of haar interesses zijn en daarop in te spelen. Het ijs is dan meestal snel gebroken.’ 

Word net als Paul zzp'er via VariantZorg

 

Reageer

Publicatie datum
7-6-2022 15:58
Deel dit artikel
VariantZorg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.